zaterdag 18 augustus 2012

Stevia #1- kaf scheiden van koren

Citaat Foodwatch

Consumenten klagen massaal over misleidende marketing van Stevia

Er wordt massaal geklaagd bij foodwatch over de manier waarop de zoetstof Stevia op de Nederlandse markt wordt geïntroduceerd. De fabrikant zet op de voorkant van de verpakking in koeienletters 'Stevia', terwijl slechts een klein percentage van de inhoud daadwerkelijk Stevia is. De rest wordt opgevuld door goedkope zoetstoffen zoals Maltodextrine. "De manier waarop Stevia in de markt wordt gezet laat opnieuw zien dat de fabrikant, over de rug van consumenten, alleen uit is op winst", aldus directeur Bart van Opzeeland.

Stevia is een plant. De bladeren smaken ontzettend zoet, tot wel 300x zoeter dan witte suiker en bovendien bevat de pure vorm geen calorieën. Het plantje komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werd door de lokale Guarini-indianen al honderden jaren gebruikt als zoetmaker. De Indianen gebruikten Stevia ook voor de genezende werking. Zo zou het onder andere helpen tegen een hoge bloeddruk en zou het de bloedsuikerspiegel normaliseren. Volgens wetenschappers kunnen diabetici de zoetstof dan ook zonder problemen gebruiken.

Vanwege deze claims is Stevia al langere tijd populair in de alternatieve voedingswereld. Tot voor kort mocht het product echter niet in Nederland worden verkocht. Toen in 1999 de eerste aanvraag werd ingediend, was er niet voldoende bewijs dat de geduchte concurrent voor tafelsuiker daadwerkelijk veilig is. Ondanks dat de zoetstof in andere landen al tientallen jaren zonder problemen werd gebruikt, werd de aanvraag afgewezen. Er gaan geruchten dat de lobby van de suikerindustrie hier een actieve rol in heeft gespeeld. Sindsdien is er veel onderzoek gedaan en heeft de wetenschap Stevia veilig bevonden.

Sinds de goedkeuring in Nederland is Stevia een hype. Naast veelgebruikte controversiële zoetstoffen zoals Aspartaam wordt de calorieloze en als gezond bestempelde zoetstof toegejuicht door consumenten. Daar spelen fabrikanten dan ook maar al te graag op in. Stevia wordt dan ook op steeds grotere schaal in producten verwerkt en in losse vorm verkocht.

Daar is waar de misleiding om de hoek komt kijken. Neem bijvoorbeeld het product 'Natrena Stevia Kristalpoeder'. Op de verpakking staan kreten als: "zoet uit de natuur" en "op basis van de Stevia-plant". Dat laatste mag zeker verwacht worden als het product Stevia heet. Toch is niets minder waar. Wanneer u op de achterkant van de verpakking op de ingrediëntenlijst kijkt ziet u dat het product voor 97% (!) uit de goedkope vulstof maltodextrine bestaat en slechts voor 3% uit Stevia. Daar zakt onze hypothetische foodwatchbroek van af!

Wilt u Stevia gebruiken? Ga dan in natuurwinkels of internet op zoek naar de pure vorm. Vaak zijn dit kleine doseerflesjes met Stevia in vloeibare vorm. Pure Stevia is prijzig, maar er is ook zeer weinig van nodig gezien de enorme zoetkracht.

Geciteerd van foodwatch

aldus: Michel Groothuis
www.steviahouse.eu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten